Iskalnik

Na vašem vrtu: 4 opravila, ki se jih lotimo v pomladnih mesecih

V pomladnih mesecih se vrtni navdušenci veselimo časa, ki ga bomo preživeli na vrtu. Narava se začne znova prebujati in naši vrtovi bodo ponovno zacveteli v vsem svojem sijaju. Za skrbnike vrtov je pomladni čas ključen, saj se začenja nova sezona rasti, cvetenja in obiranja. Da bi vaš vrt izkoristili v celoti, je pomembno, da se lotite nekaterih ključnih nalog. V tem članku vam bom predstavili pet korakov za pomladno delo na vrtu.

Na vašem vrtu: 4 opravila, ki se jih lotimo v pomladnih mesecih

Priprava tal: 

Mnenja o tem, ali prekopati zemljo ali ne, so si zelo različna. Nekateri zagovarjajo prekopavanje jeseni, ko iz vrta poberemo pridelke, da zemlja počiva čez zimo, spet drugi pa zagovarjajo prekopavanje spomladi. Tretji pa prekopavanja sploh ne priporočajo, saj s tem uničimo mikroorganizme, ki nastajajo v naši zemlji, in posledično z leti dobimo vse manj pridelka.

Katerikoli način boste izbrali, je spomladi na vašem vrtu potrebno zrahljati zemljo, pobrati plevel in dodati kompost. Plevel lahko odstranite ročno ali si pomagate z vrtnimi orodji, kot so lopategrablje, zemljo pa rahljate s pomočjo motike. Tako bo vaš vrt pripravljen na sajenje in zasaditev sadik.

Obrezovanje: 

V spomladi se lotimo tudi obrezovanja grmovnic, sadnih dreves in trajnic. Obrezovanje spodbuja zdravo rast rastlin, odstranjuje odmrle veje in oblikuje krošnje. Pri obrezovanju je pomembno uporabljati prava orodja in upoštevati pravilno tehniko, da preprečite poškodbe rastlin. Za manjše grmovnice in trajnice so primerne vrtne škarje, za večja drevesa pa lahko uporabite žage ali obrezovalce na palici.

Pri sadnem drevju krošnjo oblikujemo tako, da imajo vse veje dovolj svetlobe ter imajo primerne pogoje za brstenje. Če niste vešči obrezovanja, razmislite o tečaju ali najemu ekipe z znanjem obrezovanja.

Zasaditev in presajanje: 

Pomlad je idealen čas za zasaditev novih rastlin in presajanje obstoječih. Pred zasaditvijo je pomembno, da izberete primerne lokacije glede na potrebe rastlin glede svetlobe, vlage in prostora za rast. Pri presajanju bodite previdni, da ne poškodujete korenin rastlin, in poskrbite za dobro zalivanje po presaditvi. Za svojo zaščito, pa poskrbite z 

Če boste sadike vzgajali sami, je v začetku pomladi zadnji čas, da posejete semena in vzgojite sadike v notranjih prostorih.

Nega trate: 

Če želimo imeti pred hišo sijočo zelenico, moramo v pomladnih mesecih nekaj pozornosti nameniti tudi njej. Ko se zemlja nekoliko osuši, zelenico pograbimo in odstranimo mah ter odmrlo travo. Nato jo prezračimo, lahko kar z domačimi vilami ali s strojem za prezračevanje trave. Zaščitimo jo z gnojili proti mahu in drugemu plevelu, na mestih, kjer trave ni, pa jo ponovno posejemo.

Zelenica bo res sijoča takrat, ko bo imela dovolj vode in zraka za bujno rast. Zato v toplejših mesecih poskrbimo, da jo redno zalivamo. Opremo za zalivanje nadete v naši e-trgovini. 

Pomlad je čas novih začetkov in priložnost za obnovo vašega vrta. S pravilno pripravo tal, obrezovanjem rastlin, zasaditvijo novih rastlin in skrbjo za zdravje rastlin lahko ustvarite čudovit vrt, ki vas bo navduševal skozi celotno sezono. Sledite našim nasvetom in uživajte v pomladnem delu na vašem vrtu. Z ustrezno izbiro in uporabo orodij, ki jih najdete na naši spletni strani pa boste lažje opravili pomladna dela na vašem vrtu in poskrbeli za zdrav in cvetoč vrt skozi celotno sezono.

Nazaj na seznam novic


Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o naših novostih, dogodkih in ugodnostih.


Plačilne kartice
Plačilo s plačilnimi karticami je mogoče
preko plačilnega sistema Nestpay.

 

Na vrh strani