Iskalnik

Nasveti za učinkovito pripravo škropilnice na škropljenje: Zdrav pridelek, zdravo okolje

Škropljenje je ključen del kmetijstva, ki zahteva natančno pripravo in skrbno upravljanje opreme. Priprava škropilnice na škropljenje ni le rutinsko opravilo, temveč ključen korak k zagotavljanju zdravih pridelkov ter varovanju okolja. Pravilna priprava škropilnice, je ključna za doseganje učinkovitih rezultatov. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj dragocenih nasvetov, kako ustrezno pripraviti škropilnico na delo.

Nasveti za učinkovito pripravo škropilnice na škropljenje: Zdrav pridelek, zdravo okolje

Optimalna nastavitev škropilnice bo pripomogla k povečanju učinkovitosti uporabljenih pesticidov, zmanjšala bo zanašanje škropiva (»drift«) ter ohranjala stroj v dobrem stanju. Z rednim vzdrževanjem bo vaša škropilnica delovala brezhibno, hkrati pa si boste prihranili tako čas kot denar.

Če vam čas dopušča in si želite biti popolnoma prepričani o delovanju stroja, pred vsakim škropljenjem vedno preizkusite škropilnico s čisto vodo.

V nadaljevanju so navedeni vitalni deli škropilnice, ki zahtevajo posebno pozornost uporabnika pred vsakim škropljenjem:

Črpalka

Redno kontrolirajte nivo olja v črpalki in ga po potrebi dolijte. Ne prekoračite maksimalno dovoljene višine nivoja olja. Menjava tlačnih membran se priporoča na vsakih 300 delovnih ur. Pravilen tlak zraka v vetrniku omogoča stabilen delovni tlak. Tlak v vetrniku nastavite vsaj na 1/3 delovnega tlaka. V nobenem primeru ne sme tlak v vetrniku presegati delovnega tlaka.

Škropilna garnitura

Preverite škropilne in hidravlične cevi. Po potrebi jih zamenjajte ali zatesnite. Priporoča se mazanje gibljivih delov z mastjo. Preverite delovanje in nastavitev vseh hidravličnih cilindrov. Posebno pozornost posvetite cilindru, ki omogoča povrnitev garniture v delovni položaj. Le-ta mora to omogočati v zelo kratkem času. V večini primerov se oddaljenost garniture (oddaljenost od šob) od tal nastavi na 50 cm.

Kontrola šob

Šobe morajo biti v prvi vrsti čiste. Očistimo jih lahko z ustrezno plastično ščetko. Potem izmerimo pretok šobe (l/min) z merilno menzuro in pod določenih tlakom. Poskus merimo s čisto vodo. Primerjamo dobljen rezultat s tabelo šob. V kolikor rezultati merjenja odstopajo od rezultatov v tabeli za več kot 10%, potem priporočamo zamenjavo šobnih vložkov. Nastavite oziroma uporabite ustrezne šobe glede na vašo hektarsko porabo (l/ha), delovno hitrost, vrsto škropiva in velikost parcele. Izbor ustreznih šob vam omogočajo številni brezplačni »online kalkulatorji« oziroma tabele šob na škropilnicah. Priporočamo »kalkulator Lechler« in »šobni kalkulator«.

Filtri

Vsakokrat namenimo posebno pozornost sesalnemu in tlačnemu filtru. Velikokrat zaradi nečistih filtrov prihaja do poškodb črpalke.

Manometer

Pri škropljenju je zelo pomemben tudi manometer. Ta mala naprava za uravnavanje tlaka ima namreč močan vpliv na porabo škropiva, zato je zelo pomembna njena natančna nastavitev.

V Agromehaniki, vam nudimo ugoden servis in rezervne dele za vašo kmetijsko mehanizacijo. Na naši E-trgovini, si poiščite rezervne dele za škropilnice, manometre, regulatorje, akumulatorje, filtre in druge izdelke, ki poskrbijo, da bo vaša kmetijska sezona vrhunska. 

Preverite škropilno tehniko na naši spletni strani.

Nazaj na seznam novic


Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o naših novostih, dogodkih in ugodnostih.


Plačilne kartice
Plačilo s plačilnimi karticami je mogoče
preko plačilnega sistema Nestpay.

 

Na vrh strani