Iskalnik

PET NASVETOV KAKO NASTAVITI STROJ PRED ŠKROPLJENJEM

Škropljenje spada med najpomembnejša in zelo zahtevna opravila na kmetijah. Prav tako je škropljenje pod vedno večjim nadzorom širše javnosti zaradi vpliva na okolje. Zato je ključnega pomena, da je škropilnica pravilno nastavljena in brezhibna. Cilj uporabnika mora biti, da se škropivo pravilno, varno in natančno dostavi na pridelke.

PET NASVETOV KAKO NASTAVITI STROJ PRED ŠKROPLJENJEM

Optimalna nastavitev škropilnice bo pomagala povečati učinkovitost uporabljenih pesticidov, zmanjšala bo zanašanje škropiva (»drift«) in ohranjala stroj v dobrem stanju.

Z rednim vzdrževanjem bo Vaša škropilnica delovala brezhibno. Prav tako si boste prihranili čas in denar.

V kolikor Vam dopušča čas in hočete biti popolnoma prepričani v svoje nastavitve, škropilnico vedno najprej preizkusite s čisto vodo.

V nadaljevanju so navedeni vitalni deli škropilnice, ki zahtevajo posebno pozornost uporabnika pred vsakim škropljenjem:

1. Črpalka

Redno kontrolirajte nivo olja in ga po potrebi dolijte. Ne prekoračite maksimalno dovoljene višine nivoja olja. Menjava tlačnih membran se priporoča na vsakih 300 delovnih ur.

Pravilen tlak zraka v vetrniku omogoča stabilen deloven tlak. Tlak v vetrniku nastavite vsaj na 1/3 delovnega tlaka. V nobenem primeru ne sme tlak v vetrniku presegati delovni tlak.

2. Škropilna garnitura

Vizualno preverite škropilne in hidravlične cevi. Po potrebi jih zamenjajte ali zatesnite. Priporoča se mazanje gibljivih delov z mastjo.

Preverite delovanje in nastavitev vseh hidravličnih cilindrov. Posebno pozornost posvetite cilindru, ki omogoča povrnitev garniture v delovni položaj. Le-ta mora to omogočati v zelo kratkem času.

V večini primerov se oddaljenost garniture (oddaljenost od šob) od tal nastavi na 50 cm.

3. Kontrola šob

Šobe morajo biti v prvi vrsti čiste. Očistimo jih lahko z ustrezno plastično ščetko.

Potem izmerimo pretok šobe (l/min) z merilno menzuro in pod določenih tlakom. Poskus merimo s čisto vodo.

Primerjamo dobljen rezultat s tabelo šob. V kolikor rezultati merjenja odstopajo od rezultatov v tabeli za več kot 10%, potem priporočamo zamenjavo šobnih vložkov.

Nastavite oziroma uporabite ustrezne šobe glede na Vašo hektarsko porabo (l/ha), delovno hitrost, vrsto škropiva in velikost parcele.

Izbor ustreznih šob Vam omogočajo številni brezplačni »online kalkulatorji« oziroma tabele šob na škropilnicah. Priporočamo »kalkulator Lechler« in  »šobni kalkulator«.

4. Filtri

Vsakokrat namenimo posebno pozornost sesalnem in tlačnem filtru. Velikokrat zaradi nečistih filtrov prihaja do poškodb črpalke.  

5. Manometer

Pri škropljenju je zelo pomemben tudi manometer. Ta mala naprava za uravnavanje tlaka ima namreč močan vpliv na porabo škropiva, zato je zelo pomembna njena natančna nastavitev.


Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bo vaša škropilnica delovala brezhibno in poskrbeli boste za zdravje vas in okolja v katerem živimo. Poleg tega boste prihranili čas in denar.

Preveri škropilno tehniko na naši spletni strani.

Nazaj na seznam novic


Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o naših novostih, dogodkih in ugodnostih.


Plačilne kartice
Plačilo s plačilnimi karticami je mogoče
preko plačilnega sistema Nestpay.

 

Na vrh strani