Iskalnik

POLNILNA POSODA – LUKSUZ ALI OBVEZNA OPREMA?

Pri rokovanju s škropivi se zaradi njihovih nevarnih vplivov vedno več pozornosti posveča pravilnemu in varnemu doziranju. Škropiva poleg velike nevarnosti za zdravje pridelovalcem povzročajo tudi precejšen strošek, zato je njihovo pravilno doziranje in vmešavanje v škropilno mešanico izjemno pomembno. Poleg osebne zaščitne opreme, kot so škropilna obleka, gumijaste rokavice, škornji, zaščitna očala ter maska, je pomembno tudi mesto, kjer se škropivo dozira v škropilnico – polnilne postaje s polnilno posodo.

POLNILNA POSODA – LUKSUZ ALI OBVEZNA OPREMA?

Polnilna posoda je običajno na mestu, ki je lahko dostopno in omogoča nadzor nad delovanjem škropilnice. V njej se v kontroliranem okolju pripravlja škropilna mešanica na način, ki je čim manj obremenjujoč za uporabnika. Pomembno je namreč, da je uporabnik s škropivom v stiku čim manj časa, saj so ravno pri vmešavanju škropiv v vodo koncentracije škropiva najvišje, pri tem pa tudi najbolj škodljive za uporabnika.

Dobra polnilna posoda omogoča, da ima uporabnik nad njo popoln nadzor ter omogoča enostavno rokovanje. Ena od ključnih stvari pri polnilni posodi je višina njenega vpetja, ki ne sme biti previsoko, saj to otežuje doziranje predvsem praškastih škropiv v vrečah. Sodobne polnilne posode omogočajo tudi trapezno vpetje, ki polnilno posodo s pomočjo ročice spustijo navzdol in tako omogočijo lažje doziranje škropiva v posodo. Pri tem se posoda tudi precej odmakne od uporabnika, kar zmanjšuje možnost vnosa škropiva v oči in usta uporabnika. V polnilni posodi se s pomočjo mešalne šobe škropivo popolnoma raztopi. Popolnoma raztopljena mešanica škropiva je pri nanosu učinkovitejša ter enakomernejše razporejena, manj je tudi nepotrebnega ostanka. Polnilna posoda preprečuje tudi uhajanje pene iz škropilnice pri polnjenju, kar se pogosto zgodi pri doziranju škropiva skozi cedilo na vrhu škropilnice, tako se zaščiti uporabnik, kot tudi zmanjša škodljive vplive na okolje. Sodobne polnilne posode omogočajo tudi temeljito pomivanje embalaže škropiv in tako, poleg že omenjenih škodljivih učinkov za uporabnika ter škodljivih vplivov na okolje, bistveno zmanjša nehoteno zanašanje škropiva izven območja škropljenja.

V Agromehaniki pri oblikovanju škropilnic ogromno pozornosti namenimo varnosti uporabnika. Sodobne polnilne postaje smo pred leti sprva uvedli na naših največjih vlečenih škropilnicah, kot del osnovne opreme škropilnice pa jih danes vgrajujemo na vse škropilnice bele linije s kapaciteto 800 litrov in več, seveda pa je kot dodatek na voljo tudi pri manjših modelih. Več o osnovni in dodatni opremi škropilnic pa lahko najdete na naslednji povezavi.

ŠKROPILNA TEHNIKA

Nazaj na seznam novic


Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o naših novostih, dogodkih in ugodnostih.


Plačilne kartice
Plačilo s plačilnimi karticami je mogoče
preko plačilnega sistema Nestpay.

 

Na vrh strani