Iskalnik

ALI PRAVILNO SKLADIŠČITE IN PRIPRAVITE ŠKROPILNE STROJE NA ZIMO?

Ob koncu sezone škropljenja moramo svoje škropilnice in pršilnike pravilno skladiščiti in pripraviti na zimo. Če bomo to pravilno izvajali, bomo poskrbeli za dolgo življenjsko dobo našega stroja. Na kaj vse moramo biti pozorni, preberite v spodnjem članku.

ALI PRAVILNO SKLADIŠČITE IN PRIPRAVITE ŠKROPILNE STROJE NA ZIMO?

ŠKROPILNO NAPRAVO JE TREBA TEMELJITO OČISTITI

Po vsakem škropljenju moramo stroj temeljito očistiti. Ostanek škropiva najlažje porabite tako, da ga razredčite z vodo in ponovno spustite skozi šobe. Koncentracija naj bo vsaj 10 % (10 enot vode na eno enoto pripravka), vožnja nekoliko hitrejša, tlak pa po možnosti nižji (1,5 bara, odvisno od šobe). Pri tem si pomagajte z dodatnim rezervoarjem za izpiranje.

Škropilno napravo nato temeljito očistite zunaj in znotraj, poleg tega pa tudi vse orodje, ki ste ga pri škropljenju uporabljali. Tudi traktor naj ne bo izvzet. Uporabite detergente, ki jih predpisujejo proizvajalci zaščitnih sredstev. V primeru, da je navodilo za čiščenje po škropljenju dodano k navodilom o uporabi škropiva, se ravnajte po njem.

Poleg klasičnega čiščenja po uporabi je pomembno tudi čiščenje po končani sezoni in priprava na zimo.

Ob koncu sezone se čiščenja lotite tako, da rezervoar napolnite s čisto vodo, poženete črpalko in odprete vse ventile, da voda steče skozi.

Po končanem čiščenju rezervoar najprej popolnoma izpraznite, vlijte vanj vsaj 10 l sredstva (mešanice vode in sredstva proti zmrzovanju) in vklopite črpalko. Odprite vse ventile na regulatorju, tako da sredstvo proti zmrzovanju doseže cevi in šobe.

Na koncu izpraznite ostanek sredstva iz rezervoarja v posodo in pustite črpalko še nekaj minut vklopljeno, da prečrpa odvečno sredstvo iz sistema v rezervoar in posodo.


PREVERIMO VITALNE DELE STOJA IN OGRODJE

Nekatera škropiva vsebujejo topila, ki slabo vplivajo na barvo ogrodja. Zato moramo škropilnico temeljito pregledati, in na delih, kjer je barva poškodovana, odstraniti rjo ter nanesti novo barvo.

Preveriti je treba tesnost cevi in jih po potrebi zamenjati z novimi.

Posebno pozornost namenimo regulatorju tlaka, ki ga zaščitimo pred vlago in prahom.

Vse gibljive dele je priporočljivo namazati z WD-40 ali oljem. Črpalko je treba temeljito očistiti zunaj in znotraj. Preveriti je treba število delovnih ur, preveriti delovanje in po potrebi izvesti vzdrževalna dela (menjava olja, membran, tesnil …). V primeru pomanjkljivosti je treba opraviti ustrezna opravila. Če niste vešči teh popravil, vam priporočamo, da delo prepustite pooblaščenemu serviserju.

Zelo pomembno je tudi, da preverite stanje kardana. Pomembno je, da je varnostni zatič na glavi kardanske gredi očiščen in namazan. Po potrebi zamenjajte drsne ploščice zaščite in varnostni zatič. Tako je zagotovljena varnost.

Tudi druge vitalne dele, kot so vložki filtrov, cedilo in druga dodatna oprema, je treba očistiti in pregledati njihovo stanje. Po potrebi se ti deli zamenjajo. Iz elementov, kot so sesalni filtri, tropotni ventili, izpustite ostanke vode in odstranite morebitne usedline.

Z mastjo namažite pregibne in drsne dele na škropilnici. Za te postopke mora biti voda izpuščena iz črpalke, regulatorja, cevi, filtrov in drugih elementov, škropilnica pa naj bo v toplem prostoru.

Manometer zaščitite pred zmrzovanjem, tako da ga odvijete z regulatorja in spravite v topel prostor. Manometer mora stati v pokončnem položaju, da ne izteče glicerinsko polnjenje.


Shranjevanje škropilnice/pršilnika: Priporočamo, da svojo škropilnico/pršilnik shranite v prostor pod streho. Tako zimske vremenske razmere ne bodo delale škode na stroju.

Pravilna priprava škropilnice pred vsako zimo je vedno zelo pomembna naloga. Ko boste spomladi začeli škropiti, bo škropilnica hitro pripravljena za uporabo.


Za več informacij o škropilnicah AGS in pršilnikih AGP, kliknite na našo spletno stran

Pišite nam na sales@agromehanika.si ali nas pokličite na (0)4 23 71 300.

Nazaj na seznam novic


Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o naših novostih, dogodkih in ugodnostih.


Plačilne kartice
Plačilo s plačilnimi karticami je mogoče
preko plačilnega sistema Nestpay.

 

Na vrh strani