Iskalnik

NOTRANJE PRANJE ŠKROPILNICE PO KONČANI UPORABI JE ZELO POMEMBNO. KAJ PA PRANJE OD ZUNAJ?

Čiščenje škropilnice po končani uporabi je vsaj tako pomembno, kot sama priprava škropilnice pred škropljenjem. Če je zavedanje o pomembnosti ustreznih nastavitev škropilnice in ustreznost koncentracije škropilne brozge v zadnjih letih močno naraslo, se vse prevečkrat temeljito pranje, še posebej tisto od zunaj, naredi bolj spotoma.

NOTRANJE PRANJE ŠKROPILNICE PO KONČANI UPORABI JE ZELO POMEMBNO. KAJ PA PRANJE OD ZUNAJ?

Poostrena zakonodaja na področju uporabe kemičnih sredstev za zaščito rastlin je v zadnjih letih prinesla v prakso obvezno čiščenje škropilnice že na polju. Najpogosteje se s čisto vodo razredčen ostanek škropilne brozge ponovno nanese na del polja ali pa na temu namenjeno površino tik ob polju. Popolno in delno čiščenje škropilnic omogočajo čiščenje vitalnih delov od znotraj, s tem pa se prepreči nalaganje ostankov škropilnega sredstva. Površno čiščenje namreč lahko povzroči škodo pri naslednjem tretiranju, posebej izrazito je to pri bolj občutljivih sortah kot je npr. oljna repica. Še posebej problematična sta nabiranje in zasušitev ostankov kemikalij na drobnih delih, kot so filtri. Velikokrat torej pozornost namenimo predvsem notranjemu čiščenju, kar je sicer logično, vendar še zdaleč ne zadostno. Kaj pa čiščenje škropilnice od zunaj?

Na celotni površini škropilnice po škropljenju ostaja tanka, skoraj nevidna plast škropilnega sredstva. Za učinkovito čiščenje škropilnice po uporabi, moramo torej pozornost posvetiti tudi drobnim detajlom, kot so konci škropilne garniture, cevi in šobe, ne smemo pozabiti tudi na celoten rezervoar in ogrodje, črpalko in filter.

Zunanje pranje škropilnice lahko s pomočjo posebnega seta razmeroma učinkovito opravimo že na površini ob polju. Set vsebuje samo-navijalni kolut, ki je vpet na škropilnici in vsebuje 25m gibke cevi s katero lahko dosežemo oba konca škropilne garniture. Na koncu cevi je nameščena palica za pranje, priložen pa je tudi nastavek za priklop palice na za to namenjen ventil. Set tako upravljamo preko ventila na regulatorju, ki nam dovaja vodo z rezervoarja za čisto vodo. Pred pričetkom zunanjega čiščenja izbirni ventil na upravljalni plošči obrnemo v smer zunanjega čiščenja, ostale ventile na škropilni napravi pa nastavimo v položaj delnega čiščenja škropilnice.  S pomočjo palice za pranje curek natančno usmerimo na skrite in oddaljene dele garniture ter po celotni zunanji površini škropilnice. V tej fazi je smiselno splakniti tudi traktor, saj se na njem ravno tako nabirajo ostanki, ki jih tja zanese veter.

Zunanje čiščenje ne samo da bistveno zmanjša nekontrolirano zanašanje kemikalij v okolje, ampak tudi omili posledice korozije, ki jih na škropilni garnituri pustijo ostanki škropilnega sredstva, kar podaljšuje življenjsko dobo škropilnice.

Nazaj na seznam novic


Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o naših novostih, dogodkih in ugodnostih.


Plačilne kartice
Plačilo s plačilnimi karticami je mogoče
preko plačilnega sistema Nestpay.

 

Na vrh strani